Blog Keba Marka: (Ne)moć intuicije

solar
Što će se desiti kad puhnete u par centimetara prostora između 2 paralelno obješena lista papira? Ako smatrate da će se papiri udaljiti, spadate u veliku većinu, neovisno o dobi, spolu i obrazovanju, provjereno mojom malom anketom!:) Živo se sjećam trenutka kada sam se empirijski uvjerio da je moja intuicija tu sugerirala krivo, davno prije obrađivanja Bernoullijevog principa u školi. Jednak sam izraz lica imao kad sam u zamrzivaču vidio napuklu staklenu bocu u koju sam sinoć stavio samo vodu, mekanu i bezopasnu (mnogo kasnije na isti je način stradao i blok motora mojega Yuga, ali to je neka druga priča…:)). Slično su u čudu vjerojatno slušali i Kopernika kada je teoretizirao o glupoj i neintuitivnoj ideji da se zemlja kreće oko sunca. Dakle, intuitivno ponekad nije i ispravno.
Koliko je intuitivna vrijednost programiranja u paru, bilo developeru ili njegovom manageru? Koliko je intuitivno proizvodni proces prilagoditi nesmetanom prolazu jednog proizvoda kroz sve procesne faze, a ne maksimalnoj zaposlenosti svih sudionika u proizvodnji? Je li intuitivno isporučiti minimalan proizvod, ili napraviti „savršenu“ verziju koja uključuje sve opcije kojih se proizvođač sjetio? Je li organizacija razvoja kroz više-funkcionalne timove intuitivna? Ne treba vjerojatno ni raspravljati o intuitivnosti test-driven razvoja softwarea.
Neke od ovdje nabrojanih „neintuitivnosti“ čine se logične, ali ta logika najčešće dolazi iz dva izvora. Jedan je empirija ili iskustvo koje nam govori da nešto funkcionira, probali smo i uvjerili se u to. Drugi je detaljna analiza, obrazovanje koje nam omogućuje da shvatimo zašto je intuitivan model krivi ili manje efikasan od neintuitivnog. Snagu kristalizacije vode u led svi smo doživjeli, test s papirima lako je isprobati (kladim se da ste svi isprobali let avionom:)), a u heliocentrični sistem nakon škole vjerujemo i bez da sunčev sustav promatramo sa susjedne zvijezde.
Jednako je i s razvojnim praksama u našim timovima i organizacijama. Edukacija i analiza sistema dobar su uvod u empirijsku odnosno eksperimentalnu potvrdu ispravnosti određenog modela ili pristupa.
Sretno eksperimentiranje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>