Tri agilne godine u Hrvatskoj

Prošlo je tri godine otkad je osnovana Udruga Agile Hrvatska. Tada, na vrući kolovoški dan 14.8.2011., sastali smo se s namjerom da formalnim osnivanjem Udruge pokrenemo u Hrvatskoj trend boljeg razumijevanja agilnog razvoja, edukacije i u konačnici boljeg načina razvoja softvera u Hrvatskoj. Pa, jesmo li uspjeli?
Jedan moj kolega bi rekao: “Ispalo je lošije nego što sam želio, ali bolje nego što sam očekivao.” :).

Kao prvo treba reći da proces primjene agilnog razvoja u Hrvatskoj nije započeo kada je osnovana Udruga. Stvar se “zakotrljala” puno prije, jer je IT industrija imala potrebu za promjenom načina rada, pa su neki u trenutku osnivanja Udruge imali već sasvim konkretne implementacije organizacijskih i tehničkih promjena u tom smjeru. Udruga je samo dio tog procesa i poslužila nam je kao sredstvo da učimo bolje i brže, djelujemo koordinirano i da ostvarimo neke zamisli koje bi bez takve formalne organizacije bile teško ostvarive. Imali smo priliku u Hrvatskoj ugostiti i učiti od vrhunskih svjetskih autoriteta u tom području.

Najveća pozitivna promjena koju vidim u te tri agilne godine je da se baza ljudi zainteresiranih za Agilni razvoj i Lean značajno proširila. Pojmovi poput Scrum, Lean, iteracija, sprint i sl. nisu više “uljezi” u našem radu, nego dio svakodnevnog vokabulara. Naravno da svi ne barataju tim znanjima sa iste razine kompetencije, ali neupitno je da su znanja i razina primjene značano poboljšani.
Ponosni smo i što smo bili inspiracija nekim kolegama iz regije da u svojim zemljama pokrenu slične udruge. Od samog početka nam je bila želja povezivati se i djelovati i izvan Hrvatske, pa smo tako i našu godišnju konferenciju Agile Adria usmjerili na taj način. Volimo misliti da je to najveći i najznačajniji agilni događaj u regiji, pa ćemo se i dalje truditi koncipirati ga regionalno, a ne samo lokalno.

Da li se moglo i više i bolje? Pa naravno da jest!
Svi smo volonteri, pa smo se često znali naći u situaciji da nismo imali vremena realizirati neke sjajne ideje ili da neke stvari nismo imali vremena realizirati na bolji način. No iako je zauzetost aktivnostima kojima zarađujemo za život bila važan čimbenik usporavanja, sigurno da ima stvari koje su jednostavne i učinkovite – a nismo ih realizirali. Sigurno postoje puno bolji načini rada i organizacije od onih koje smo koristili. I upravo tu bismo trebali tražiti prostor da ubuduće kroz Udrugu, naučimo još više i djelujemo bolje. U tom smislu, svi su pozvani da daju svoje prijedloge i konkretno se uključe u rad Udruge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>