Kako prijeći s Agile-a na Scrum? Treba li napraviti složeniji algoritam ili ga zamijeniti

Često se događa zabluda da su Agile (fleksibilna metodologija) i Scrum jedno te isto. Zapravo, Scrum je jedan od Agile-ovih pristupa stvaranja proizvoda. Drugi fleksibilni pristupi uključuju Crystal, Extreme Programming (XP), FDD i drugi. Agile možemo usporediti sa sladoledom, a Scrum i druge metode samo različiti okusi i dodatci.

Agile je korisnički priručnik, a Scrum je poput kofera s alatom.

Prelazak s Agile-a na Scrum znači konkretizirati Vaše pristupe, dok u isto vrijeme ostajete odani fleksibilnoj metodologiji.

Scrum je izgrađen na Agile filozofiji, ali koristi i empirijski proces i principe Lean filozofije.

Već smo analizirali razlike između Agile-a i Scruma u članku „Kako su povezani Agile, Scrum i Kanban“.

Tamo smo priložili tablicu koja jasno pokazuje elemente koji su zajednički i koji se razlikuju.

Kad bi htjeli opisati Scrum u dvije rečenice, onda bi to bio fleksibilan fazni pristup. Koristi iteracije, pruža stalnu interakciju s kupcem i potiče kolektivno odlučivanje.

Agile metodologija su 4 ideje i 12 principa koji su izdvojeni za uspješno upravljanje u IT području. Manifest tvorca naglašava važnost radnog proizvoda i spremnost na izmjene u projektu.

Iako je Scrum bio poznat gotovo 10 godina ranije nego Agile (točnije, 1993. i 2001. godine), postao je dio fleksibilne metodologije.

Agile su stvorili stručnjaci iz IT sfere, ali pristup se proširio na druga područja poslovanja. S druge strane, Scrum je bio i ostao alat za informacijsku tehnologiju.

Scrum je izgrađen na Agile filozofiji, ali koristi i empirijski proces i principe Lean filozofije.

Što je Scrum?

 • Kod Scruma ne postoji detaljan opis kako trebate razviti svoj softverski proizvod.
 • Scrum nema voditelja projekta ili podtimova. Postoji samo jedan Scrum tim, čiji članovi mogu zamijeniti druge ako je potrebno.
 • Tim timom formalno upravlja Scrum-master, koji nadgleda pravilnu provedbu Scruma.
 • Vlasnik proizvoda sastavlja backlog proizvoda s korisničkim pričama – zadacima koje je potrebno provesti tijekom projekta. Vlasnik proizvoda mora razumjeti tržište i korisnike da bi dobiveni proizvod bio potreban.
 • U Scrumu je važna samoorganizacija tima. U njega su uključeni kreativni i disciplinirani izvođače, i nije potrebno osobno pratiti svaki njihov korak.
 • Scrum tehnologija je serija sprintova koji mogu trajati od 2 do 4 tjedna. To je ciklus stvaranja, testiranja ili izmjene softvera. U njega ulazi ideja 5±2.
 • Na kraju sprinta kupac dobiva radnu inačicu proizvoda s novim ili dodatnim funkcijama. Klijent ili korisnici testiraju proizvod, pružajući povratne informacije Scrum timu.
 • Tehnički specijalisti u timu su uobičajeno iznimno iskusni, ali razumiju i poslovne procese.

Najbitnije o prelasku na Scrum

 1. U nedostatku voditelja projekta, tim preuzima odgovornost za to kako će raditi i rješavati poteškoće.
 2. Privikavanje novom radnom režimu: isplanirati sprint i odraditi posao unutar njega, umjesto da poduzmete akciju prije roka.
 3. Dijeljenje procesa na male zadatke kako bi ih se moglo izvoditi tijekom sprinta. Ako je korisnička priča malo prevelika, programer će projekt pripremiti malo kasnije, a tester neće imati vremena za obavljanje posla do kraja sprinta. Čak i ako se otkriju nedostaci, ostat će vrlo malo vremena da ih se ispravi.
 4. Koristite planning poker kako biste procijenili složenost zadatka i vrijeme potrebno za njegovo dovršavanje. Na početnoj provedbi Scruma trebat će nekoliko krugova da bi se članovi tima složili oko svojih procjena.
 5. Odabir pravog vlasnika proizvoda. Često bude dodijeljen stručnjak koji već imaju svoje dužnosti u tvrtki pa on bude rastrgan na dva fronta. A ako nije obučen i slabo shvaća kako se mora nositi s tom ulogom, onda takav vlasnik proizvoda može samo naštetiti projektu.
 6. Dodavanje nove korisničke povijesti u backlog samo uz dovršetak postojećeg. Inače, popis zadataka može postati neizvediv tijekom sprinta.
 7. Poštivanje prioriteta korisničkih priča. Ne mijenjajte njihov red kada se približava kraj sprinta.
 8. Kad ste se odlučili prijeći na Scrum, morate ga slijediti kako se ne biste vratili praksi i razmišljanju kaskadnog modela „Waterfall“, gdje se faze provode strogo linearno.
 9. Odabir onih Scrum alata koji funkcioniraju za određeni projekt.
 10. Nemojte pretvoriti svakodnevne sastanke u rutinu ili čak izvor frustracija za tim.

Prednosti i nedostaci Scruma

Prednosti

 1. Veća transparentnost projekta. Zahvaljujući svakodnevnim sastancima, svi članovi tima znaju detaljno kako se procesi provode i mogu odmah ukloniti nesporazume ili identificirati uobičajene probleme.
 2. Razvijeni osjećaj odgovornosti unutar tima. Kada nema voditelja projekta koji daje smjernice, izvođači se sami organiziraju i donose kolektivne odluke. Svaki član tima ostaje neovisan.
 3. Izmjene se jednostavno implementiraju. S kratkim sprintovima i stalnom suradnjom s klijentom proizvod se lako modificira. Ako je tim otvorio novu korisničku priču tijekom sprinta, može ju dodati u sljedeći sprint, nakon što se tako dogovori na sastanku.
 4. Ušteda troškova. Zbog činjenice da tim i klijent uvijek komuniciraju, a projekt je podijeljen na male zadatke, pogreške u kodu se pojavljuju u ranoj fazi – sve dok njihove korekcije ne postanu preskupe.

Mane

 • Rizik da se projekti rastegnu. Zadaci moraju biti dovoljno mali da bi se uklopili u okvire sprinta.
 • Tim treba biti sastavljen od iskusnih i entuzijastičnih stručnjaka. Nepoznavanje načela Scruma ili nespremnost da ih se slijedi negativno će utjecati na projekt.
 • Nepripremljeni Scrum master će sve pokvariti. Ako pokuša kontrolirati članove tima, kako projektni menadžer obično i radi, projekt neće uspjeti.
 • Loši osmišljeni zadaci dovest će do pogrešaka. Kada interni ciljevi nisu jasni, planiranje će se zakomplicirati, a sprint će trajati duže nego što bi trebao.

Zaključci

Kao jedan od Agile-ovih pristupa, Scrum koristi iteracije za stvaranje softvera. Za razliku od originalne metodologije, Scrum ne uzima zdravo za gotovo postojanje voditelja projekta – tim mora biti autonoman, gdje je svaki sudionik odgovoran.

Stoga, kako bi prelazak s Agile-a na Scrum prošao glatko, treba naglasiti posebnost uloge Scrum mastera. Radi se o obučenom stručnjaku koji će vješto koristiti Scrum alatima, ovisno o pojedinostima projekta. On je također u stanju iskomunicirati ključna načela timu, i neće pretvoriti svakodnevne sastanke u dosadnu „tlaku“ za sve.

Da biste se prebacili iz programa Agile na Scrum, morate izvršiti iteracije u obliku sprintova koji traju nekoliko tjedana. Ovdje je važno razbiti procese u dovoljno sitne zadatke kako bi ih dovršili prije kraja sprinta

Da biste se prebacili iz Agile-a na Scrum, nije potrebno zakomplicirati algoritme, već ispravno razumjeti alate njegovog fleksibilnog „kostura“.

Oni će osigurati potpunu transparentnost procesa putem sastanaka i kontakata s klijentom. Scrum povećava motiviranost tima, koja ubrzano raste zbog veće odgovornosti i nedostatka nadzora.