Kako su povezani Agile, Scrum i Kanban

U prvom smo stupcu izdvojili vrijednosti Agile-a, a u drugoj i trećoj smo objasnili kako se pomoću njih  organizira rad u Scrumu i Kanbanu.

Agile
To je filozofija s vlastitim sustavom vrijednosti ili samo skup stavova koji utječu na ponašanje osobe.
Scrum
To su konkretna pravila koja objašnjavaju kako primijeniti Agile-ovu filozofiju kako bi se postigao rezultat.
Kanban
To je još jedan način organizacije posla u duhu Agile-a, ali u usporedbi sa Scrumom, pravila Kanbana nisu toliko stroga.

 

Agile je izmišljen kako bi se držao korak s promjenama na tržištu. Scrum se koristi za razvoj novih i složenih proizvoda. Kanbanu je cilj kontinuirano poboljšanje procesa.

 

U Agile-u se više cijeni interakcija ljudi nego pridržavanje propisima ili raspodjela posla među sobom. Grupa od 3 do 9 stručnjaka radi na jednom proizvodu od početka do kraja. Scrum nema šefova ili hijerarhija. U početku se sačuva struktura tvrtke, ali s vremenom se stručnjaci okupljaju u jednu veliku ekipu.

 

Suradnja po Agile-a znači da su i klijenti i izvođači zainteresirani za uspjeh, oni su na istom brodu. Vlasnik proizvoda radi s timom stručnjaka. Ovdje su prioriteti zadataka temeljeni na interesima poslovanja. Voditelj proizvoda i voditelj protoka pomažu organizirati procese i shvatiti što treba najprije učiniti.

 

Agile ne negira važnost dokumentacije, već ju smanjuje na nužni minimum. Proizvod je mnogo važniji Sva moguća obilježja zabilježena su u backlog proizvoda, a zadatci za naredne tjedne zabilježeni su u backlog sprinta. Svi sporazumi, ograničenja i zadatci stavljaju se na ploču s naljepnicama ili se samo vješaju pokraj nje.

 

Agile znači biti spreman na to da se odmakne od originalnog plana i prilagodi se trenutnoj situaciji na tržištu. Plan je raspravljen o Planiranju, Svakodnevnom Scrumu, Pregledu,  Pojašnjenju Backloga proizvoda i mijenja se, ako je to potrebno. U Kanbanu organiziraju se svakodnevni i tjedni sastanci. Nema ograničenja – održavaju se i sastanci i pozivi.

Ako Vam je samo dvoje u Startupu ili odjelu, možete se ograničiti samo na prvi stupac. Ako Vaša tvrtka razvija nove, složene proizvode, proučite drugi, i ako imate problema s upravljanjem procesima, proučite treći. U svakom slučaju, prvo treba usvojiti vrijednosti Agile-a, a zatim naučiti pravila.